Wetgeving golfkar rijden in Nederland

Alle golfkarren moeten nationaal en/of Europees erkend zijn als voertuig. Golfkarren die je normaal gebruikt op de golfcourse zijn op de openbare weg (ook niet in België) niet toegestaan. Al onze elektrische voertuigen in Nederland zijn door de Nederlandse Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) goedgekeurd en voorzien van een Nederlands kentekenbewijs en ook het voertuig zelf is voorzien van Nederlandse kentekenplaten volgens de wettelijke richtlijnen.

Iedere golfkar moet in bezit zijn van een Certificate of Conformity of nationale erkenning. Dat is een verklaring typegoedkeuringsgegevens. In deze verklaring is alle technische informatie opgenomen die benodigd is het elektrische voertuig te registreren.
Een golfkar van ‘Invest-Mobile’ die op de openbare weg rijdt heeft een vermogen van 2,2 kW (23 á 30km/u) en een LSV Low Speed Vehicle met Nederlands kenteken heeft een vermogen van 3,3 kW (40 á 45 km/u).

De bestuurders van onze elektrische voertuigen of fluisterkarren moeten minimaal in het bezit zijn van een geldig rijbewijs B. In de praktijk betekent dit dat golfkarren worden verkocht of verhuurd aan personen van 23 jaar en ouder in het bezit van rijbewijs B. Dit ondanks het feit dat onze elektrische voertuigen slechts een maximum snelheid hebben van ongeveer 40 kilometer per uur.

Zoals al eerder aangegeven voldoen onze elektrische voertuigen aan alle daarover vastgelegde Europese wet- en regelgeving, welke in samenspraak met de verschillende politiediensten tot stand is gekomen. De maximum mogelijke snelheid van 40 kilometer per uur op de openbare weg en in de dorpskernen bevorderd de verkeersveiligheid. Gelukkig worden er al in tal van dorpskernen parkeerplaatsen en oplaadpunten, speciaal voor onze elektrische voertuigen, aangelegd. Deze parkeerplaatsen worden meer en meer gemeengoed onder de naam “Park & Drive”

Alle regels die van toepassing zijn op deelname aan het verkeer zijn ook van toepassing op deelname met onze elektrische voertuigen. De chauffeur van het elektrische voertuig (Low Speed Vehicle) moet zich gedragen als bestuurder van een motorvoertuig.

Een helm is niet verplicht maar voor de rest gelden de volgende regels:

– Veiligheidsgordels verplicht
– Rechts aanhouden
– Niet rijden op fietspaden en –stroken
– Houden aan plaatselijke (politie)voorschriften
– Kinderen voor zover van toepassing in kinderzitje
– Rijden op autowegen en autosnelwegen is niet toegestaan
– Maximaal 4 personen per voertuig.